Zeep verpest de huid

Zeep verpest onze huid

Jannie, 20 jaar, is zeer ‘schoon op zichzelf’. Ze doucht lang en heet en gebruikt een kleine drogisterij om haar huid te ‘verzorgen’. En toch heeft ze altijd last van een droge huid, jeuk en kleine eczeem-plekjes. De huisarts wil haar een hormoonzalf voorschijven, maar dat wil ze liever niet. “Ik moest vertellen op welke wijze ik mijn huid dagelijks verzorg. Het bleek dat ik veel te veel zeep gebruik.

Babyzeep, milde zeep, zure zeep, karnemelkzeep, desinfecterende zeep, vochtinbrengende (hydraterende) zeep, deodorant voor onder de armen, op de voeten……zelfs de mildste middelen kunnen uitdroging en irritatie van de huid veroorzaken met jeuk als direct gevolg. Er werd mij uitgelegd hoe de huid is opgebouwd: deze bevat zenuwuiteinden (reageren op druk, warmte, kou, pijn en aanraking), zweetklieren, bloedvaatjes, haarzakjes (aan ieder haartje zit een klein spiertje dat samentrekt bij kou: kippenvel), talgkliertjes (deze maken een vettige stof aan en houden de huid soepel en vet. Deze vettige stof bepaalt ook je lichaamsgeur) en cellen die het bruin worden van de huid regelen (melanocyten).

Op de huid leven ook bacterien en schimmels in een vredig evenwicht. Door zeep en bacteriedodende deodorants kan dit evenwicht wreed worden verstoord en een (schimmel)infectie doen ontstaan.

Ik kreeg het advies mijn zeepgebruik te stoppen en niet te lang en niet te heet te douchen of te baden (dit tast de vetlaag van de huid aan) en me na het baden in te wrijven met een eenvoudige bad-olie en wat badolie in het badwater te doen.

 

Tags: , ,

Top