Vitamines

VITAMINES
Hoe meer, hoe beter?

Anneke, 25 jaar, heeft vermoeidheidsklachten. Omdat ze de laatste tijd niet zo gezond heeft gegeten, vraagt ze zich af of ze een vitaminetekort heeft. Ze heeft gehoord dat een haaranalyse dat kan uitwijzen.
Dit is niet juist. In haren zitten wel sporen van vitamines, maar die zeggen niets over de hoeveelheid vitamines in het lichaam. Alleen bloed- en/of urineonderzoek geven zekerheid. Wie te weinig vitamines heeft in het lichaam, kan last krijgen van allerlei klachten: verlies van eetlust, moeheid, prikkelbaarheid, concentratiestoornissen, lusteloosheid en slaapklachten.
Ga je weer gezond eten of slik je een paar weken extra vitamines, dan moeten deze klachten weer overgaan. Is dat niet het geval, dan is er iets anders aan de hand.
Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over vitamines. Ze worden vaak gezien als wondermiddel voor veel klachten. Uitspraken als ‘hoe meer, hoe beter’ en ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ hoor je veel, maar deze uitspraken zijn niet helemaal terecht.

Enkele misverstanden:
-Natuurlijke vitamines (uit de voeding) zijn niet beter dan synthetische vitamines (uit een potje). Het lichaam maakt geen onderscheid.
-Vitamines kunnen de fysieke prestaties van het lichaam niet verbeteren. Wel kan iemand met een vitaminetekort (bijvoorbeeld door slecht eten of alcoholgebruik)   minder goed presteren.
-Behalve een tekort kun je ook teveel vitamines in het lichaam hebben. Je krijgt dan last van vergiftigingsverschijnselen als vermoeidheid, misselijkheid, overgevoeligheidsreacties, nierproblemen, pijn in de botten, gebrek aan eetlust, hoofdpijn, verminderd gezichtsvermogen, haaruitval en huidklachten.
-Veel gerechten lijken best gezond omdat er een partje tomaat en een blaadje sla aan is toegevoegd, maar een ‘broodje gezond’ kan een gevarieerde en goed bereide maaltijd niet vervangen. Je haalt de meeste vitamines uit vers voedsel. Het lichaam doet de rest!

Voor onafhankelijk informatie over vitamines: Het Vitamine Informatie Bureau van TNO
Website: www.vitamine-info.nl

Tags: , ,

Top