Parkinson: tuinbonen en fluweelbonen bevatten levodopa

Bij de ziekte van Parkinson is er in de hersenen een tekort aan levodopa.

Tuinbonen en fluweelbonen bevatten levodopa.

 

Op de website van de Parkinson Vereniging (www.parkinson-vereniging.nlstaat hierover de volgende informatie

 Mucuna Pruriens (fluweelboon)

Mucuna pruriens behoort tot de familie van de vlinderbloemigen. In de traditionele Indiase geneeskunde, de Ayurveda genaamd, worden verschillende bestanddelen van deze plant gebruikt als medicijn bij de behandeling van uiteenlopende ziektebeelden, waaronder het ziektebeeld dat wij kennen als de Ziekte van Parkinson. Voor de behandeling van deze aandoening wordt de (witte) boon gebruikt, die van nature een hoog gehalte aan levodopa bevat.

  1. Hoe wordt het middel gebruikt?

Mucuna pruriens (Mp) is in poedervorm (de gemalen boon) of als extract (druppels of tabletten) beschikbaar. In het Westen worden Mp-preparaten doorgaans geslikt ter aanvulling op de reguliere therapie. Er zijn verschillende importeurs van Mp-preparaten in Nederland, waaronder Bonusan, Holisan en Surya Products.

  1. Voor welke klachten/aspecten van de ziekte van Parkinson werkt het specifiek

De werking van Mp is vergelijkbaar met die van synthetische levodopa. Het middel zou echter sneller in werking treden en langduriger werken dan synthetische levodopa. In wetenschappelijk onderzoek zijn echter ook andere eigenschappen van (bestanddelen van) Mp beschreven. Het middel zou, naast de bekende werking van levodopa, ook beschermende en regenererende eigenschappen hebben. Ook zou levodopa in deze vorm minder bijwerkingen geven dan synthetische levodopa. De meest voorkomende bijwerkingen zijn klachten van maag en darmen. Bij overdosering geeft Mp vergelijkbare bijwerkingen als synthetische levodopa.

  1. Werkzaamheid en veiligheid

Het gebruik van Mp is niet veiliger of onveiliger dan synthetische levodopapreparaten. Raadpleeg als u dit middel wil gebruiken daarom altijd uw specialist en gebruik het alleen onder begeleiding van een arts of specialist. De Stichting Iocob beoordeelt het product als veilig en mogelijk zinvol. Volgens de ‘stoplichtindicatie’ van Iocob staat het licht op oranje. Dit houd in dat er bewijs bestaat voor veiligheid, er duidelijke aanwijzingen zijn voor werkzaamheid, de theorie achter de behandeling consistent is en de werking van de behandeling invoelbaar zinvol is.

  1. Behandelaars

Mp preparaten kunnen voorgeschreven worden door zowel neurologen als natuurartsen en -genezers. Doe navraag bij uw specialist of laat u doorverwijzen. Steeds meer behandelaars zijn bekend met Mp bij de behandeling van de Ziekte van Parkinson.

  1. Vergoeding door verzekeringsmaatschappijen

Van slechts enkele zorgverzekeraars is bekend dat zij Mp vergoeden. Mp staat niet op de geneesmiddelenlijst van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) die door de meeste zorgverzekeraars wordt gehanteerd. Het ligt in de bedoeling van de Projectgroep Mucuna Pruriens om hierover met de zorgverzekeraars in onderhandeling te gaan. Het is raadzaam navraag te doen bij uw eigen zorgverzekeraar.

  1. Aanvullende opmerkingen

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van Mp bij de behandeling van de Ziekte van Parkinson. De Projectgroep Mucuna Pruriens werkt samen met wetenschappers, neurologen en onderzoekers om verder onderzoek naar Mp mogelijk te maken.

Tuinbonen

 Tuinbonen zijn minder exotisch als fluweelbonen, maar bevatten evenveel levodopa.

Tags: , , ,

Top