Oogdruppels: soms levensgevaarlijk

OOGDRUPPELS: SOMS LEVENSGEVAARLIJK

“Oogdruppels zijn niet zo onschuldig als vaak wordt gedacht.
De bijwerkingen en onjuiste toediening ervan kunnen zelfs leiden tot levensbedreigende situaties”.

Meld oogdruppelgebruik altijd!

Wanneer men met klachten naar een arts gaat, is het altijd verstandig om te vermelden dat men oogdruppels gebruikt. Dit geldt met name voor ouderen en voor mensen met hart- en of longproblemen of met diabetes. Ook wanneer men in het verleden allergisch heeft gereageerd op oogdruppels, is het belangrijk dit te vermelden.

Mogelijke bijwerkingen

Iedere oogdruppel wordt voor 80 tot 90 % via de traanwegen en de neus opgenomen in het lichaam, zonder ontgifting door de lever. Hierdoor kunnen levensgevaarlijke bijwerkingen ontstaan, vooral wanneer er tegelijkertijd andere medicijnen worden gebruikt.
Ook in het oog zelf kunnen klachten ontstaan van irritatie, overgevoeligheid of stoornissen in het traanvocht.

Soorten oogdruppels

Het risico op bijwerkingen geldt voor vele soorten oogdruppels:

  • De pupilverwijdende oogdruppels, die de arts gebruikt om het oog te onderzoeken;
  • Druppels die het oog verdoven;
  • Antibiotica;
  • Corticosteroïden oftewel bijnierschorshormoonpreparaten;
  • Antiglaucoommiddelen

Instructies voor toediening
Vraag duidelijke instructie of zoek op www.apotheek.nl

De kans op bijwerkingen wordt in belangrijke mate bepaald door de zorgvuldigheid van het toedienen. Oogdruppels worden in een zo laag mogelijke dosering toegediend in het onderste ooglid. De patiënt ligt tijdens de toediening of houdt het hoofd achterover, omhoogkijkend.
Het onderste ooglid wordt met een vinger omlaag getrokken en 1 druppel wordt gedruppeld tussen het onderooglid en het oog. Door daarna het onderste traanpuntje enkele minuten dicht te drukken wordt bevorderd dat de druppel zo veel mogelijk wordt opgenomen in het oog zelf en de kans op bijwerkingen in de rest van het lichaam wordt verminderd.
Toediening van meer dan 1 oogdruppel heeft geen zin! Het onderste ooglid kan niet meer dan 1 druppel tegelijk bevatten. Moet men meerdere oogdruppels dagelijks gebruiken, wacht dan enkele minuten voordat de volgende druppel wordt toegediend. Anders spoelt de 2e druppel de 1e weg.

[Med.Contact 2000;55:248-251].

Tags: , , , , , , , ,

Top