Lactose-intolerantie. Wat is dat, wat doe je er tegen?

Lactose-intolerantie. Wat is dat, wat doe je er tegen?

Artsen zien deze diagnose vaak over het hoofd!

Buikpijn, krampen, diarree, opgezette buik en winderigheid
Deze klachten kunnen worden veroorzaakt doordat melksuiker (lactose) niet goed wordt verteerd. De oorzaak hiervan is een tekort aan het enzym Lactase (Lactase-tekort) in de dunne darm. Door het tekort aan het enzym Lactase kan Lactose (een suiker in melk en melkproducten) niet worden opgenomen in het lichaam vanuit de darm: lactosemalabsorptie.
Lactose-intolerantie kan vanaf de geboorte aanwezig zijn, maar ook later ontstaan, bij kinderen, maar ook bij volwassenen!

Hoe wordt de diagnose gesteld?
De Waterstof-ademtest en de Lactose-Tolerantie Test (LTT) worden gebruikt bij het stellen van de diagnose. Ook een dietiste kan er achter komen wat er aan de hand is (eliminatie-dieet).

Behandeling van lactose-intolerantie
De Maag Lever Darm Stichting, www.mlds.nl, geeft onderstaande informatie:
De behandeling van lactose-intolerantie bestaat uit het weglaten van lactose uit uw voeding. Meestal is het niet nodig om helemaal lactosevrij te eten. Kleine hoeveelheden lactose geven meestal geen klachten en zijn dan ook niet schadelijk.

Lactose in voeding en medicijnen
Lactose (melksuiker) zit met name in:

  • Zoete melkproducten zoals gewone melk, chocolademelk en melk met (fruit)smaakjes;
  • Smeerkaas, smeltkaas en de meeste buitenlandse kazen;
  • Vla, pudding, pap en andere zuiveltoetjes;
  • Roomboter, slagroom, koffieroom, koffiemelk, room en crème fraiche;
  • Roomijs;
  • Zuivelfrisdranken op basis van wei, zoals rivella;

In zure melkproducten zoals gewone yoghurt, kwark en karnemelk zit veel minder lactose. Ook Nederlandse (harde) kaas bevat nauwelijks lactose. Deze producten worden dan ook door de meeste mensen met lactose-intolerantie goed verdragen.
Lactose kan ook voorkomen in andere producten dan zuivel. Fabrikanten gebruiken melkpoeders of melkbestanddelen ook in bijvoorbeeld chocolade, koek, soep, worst, sausjes en snoep. Daarnaast kan lactose toegevoegd zijn aan medicijnen en voedingssupplementen (vitaminepillen). Het gaat hier om zeer kleine hoeveelheden, die voor mensen met primaire of secundaire lactose-intolerantie niet of nauwelijks klachten zullen geven. Bij mensen met aangeboren, erfelijke lactose-intolerantie kunnen deze zeer kleine hoeveelheden lactose echter wel klachten veroorzaken.

Enzympreparaten
Met behulp van een enzympreparaat kunt u lactosearme melk maken van gewone melk. Dit enzympreparaat bevat het enzym lactase, waarmee lactose afgebroken wordt. Daarnaast zijn er tabletten die het enzym lactase bevatten. Deze tabletten kunt u innemen als u een keer melk(producten) wilt gebruiken. Beide enzympreparaten zijn vrij verkrijgbaar bij de apotheek: www.apotheek.nl

Tags: , , , , , , , ,

Top