Kind gestresst? Denk aan kinderyoga!

Kind gestresst? Denk aan kinderyoga!

Functionele buikpijn
15% van alle kinderen heeft regelmatig buikpijn. Bij 85% van deze kinderen kan de arts geen lichamelijke oorzaak vinden voor de buikpijn, zij hebben ‘functionele buikpijn’. Dat zit niet tussen de oren, maar heeft een onduidelijke oorzaak en er is geen goed medicijn voor. Dit kind heeft behalve buikpijn ook vaak last van winderigheid, misselijkheid, een opgezwollen gevoel of diarree. Wat wel bekend is, is dat de darmen overgevoelig kunnen reageren, onder meer onder invloed van stress. En dat geeft klachten, klachten die goed kunnen worden weggenomen door kinderyoga.

Het drukke en prikkelrijke bestaan van kinderen
Het ene kind kan beter tegen veel prikkels dan het andere kind. Kinderen die niet goed kunnen omgaan met (veel) prikkels kunnen problemen krijgen, bijvoorbeeld met hun concentratie of ze worden druk en onzeker. Deze kinderen hebben baat bij kinderyoga.

Onderzoek
In het Flevoziekenhuis in Almere is onderzoek gedaan naar de effecten van kinderyoga bij kinderen met buikpijn waarvoor de kinderarts geen lichamelijke oorzaak kon vinden. Deze kinderen kregen 10 yogalessen en hielden in een dagboek hun klachten bij.
Wat bleek? De buikpijn, die sommigen al jaren hadden, bleek af te nemen dankzij de ontspanningsoefeningen.

Kinderyoga docenten
In Nederland zijn ongeveer 300 kinderyoga docenten met een eigen praktijk. Zij geven wekelijks les aan 10 tot 30 kinderen tot 12 jaar oud. Honderden moeders zijn inmiddels opgeleid tot kinderyoga docent.

Informatie over kinderyoga (adressen en docentenopleiding)
www.kinderyoga.nl

Tags: , , , , ,

Top