Hoe stel ik zelf de eisprong (ovulatie) vast: de SLIJMMETHODE

Hoe stel ik zelf de eisprong (ovulatie) vast: de SLIJMMETHODE

Het is handig om je eigen menstruatiecyclus te leren kennen, zodat je bijvoorbeeld kunt uitrekenen wanneer je menstruatie komt of wanneer je vruchtbaar bent.
Bij vrouwen met een regelmatige cyclus van ongeveer 28 dagen komt er iedere maand, tussen de 12e en de 16e dag vóór het begin van de volgende menstruatie, een eitje vrij, dit is de ovulatie. Vanuit de eierstok komt dit eitje in de eileider, waar het kan worden bevrucht door de zaadcel van de man. Een eitje leeft ongeveer 24 uur, een zaadcel leeft langer, ongeveer 3 dagen.
Het is niet voor iedere vrouw gemakkelijk om de eigen ovulatie vast te stellen, vooral als de cyclus niet regelmatig is en je dus niet om de 28 dagen ongesteld wordt. Gelukkig zijn er methoden om er toch achter te komen wanneer je vruchtbaar bent. Bedenk wel: deze methoden zijn niet betrouwbaar genoeg om een zwangerschap te voorkómen. Wanneer je niet zwanger wilt worden, moet je dus een anticonceptiemiddel gebruiken. Hierover kun je met de huisarts overleggen.

De slijmmethode is een van de methoden om je vruchtbare dagen vast te stellen.

De baarmoederhals produceert slijmerige afscheiding. Gedurende de cyclus verandert de samenstelling van dit slijm. In de vruchtbare dagen, dus de dagen waarin de eisprong plaatsvindt, wordt er veel slijm geproduceerd, dit kan wel tot 10x zo veel zijn als in de rest van de cyclus. Dit is normaal!

Wat kun je zelf doen om de eisprong vast te stellen?

  • Steek je vinger in je vagina en zorg dat je wat slijm/afscheiding op het topje van je wijsvinger krijgt,
  • Druk het topje van je wijsvinger tegen het topje van je duim,
  • Trek de beide vingertoppen uit elkaar.

In je vruchtbare dagen trek je dan een ongebroken, glinsterende draad tussen je vingers. Wanneer je niet in je vruchtbare dagen bent, kun je geen draadje trekken van dit slijm.
Je kunt 1 of meerdere keren per dag controleren hoe het slijm er uit ziet, bijvoorbeeld als je naar de w.c. gaat.
De meeste vrouwen kunnen met deze eenvoudige en goedkope slijmmethode hun vruchtbare dagen vast stellen.

Tags: , , ,

Top