Hoe stel ik mijn eisprong of ovulatie vast? Welke dagen ben ik vruchtbaar?

Hoe stel ik mijn eisprong of ovulatie vast? Welke dagen ben ik vruchtbaar?

Om vast te stellen op welke dagen je vruchtbaar bent, zijn er een aantal mogelijkheden:

 • Noteer de eerste en de daarop volgende dagen van de menstruatie. Doe dit een aantal maanden achter elkaar. Dan wordt duidelijk hoe lang je cyclus duurt. Is je cyclus regelmatig, dus ongeveer 28 dagen, dan vindt de eisprong plaats ongeveer tussen de 14e en de 7e dag vóór de volgende menstruatie, dus ongeveer halverwege de cyclus. De dag voor de eisprong is een vrouw het meest vruchtbaar, maar ook 5 à 6 dagen voor de eisprong kun je zwanger worden. (Bedenk dat deze rekenmethode NIET betrouwbaar genoeg is om een zwangerschap te voorkomen).
 • Het voelen van de eisprong: soms voelen vrouwen wanneer de eisprong plaatsvindt. Ze hebben dan een lichte pijn of kramp of een raar gevoel aan 1 kant in de onderbuik. Door iedere maand op te schrijven wanneer dit is, kun je een regelmaat hierin ontdekken.
 • De slijmtest: zie bij de andere onderwerpen.
 • De ovulatietest: deze test is vrij verkrijgbaar bij de apotheek, wel prijzig. Met deze test kan het hormoon LH (Luteïniserend Hormoon), dat voor de eisprong zorgt, worden aangetoond in de urine. Dit LH is ongeveer een dag vóór de eisprong in grote hoeveelheden in het bloed en in de urine. Als de test positief is, betekent dit, dat de eisprong 24 tot 36 uur daarna plaatsvindt.
 • De temperatuurmethode: deze methode is gebaseerd op het feit dat vlak na het optreden van de eisprong de lichaamstemperatuur iets stijgt en wat hoger blijft tot de eerst volgende menstruatie. Deze methode geeft aan dat de eisprong heeft plaatsgevonden, wanneer 3 opeenvolgende metingen minstens 0,3 tot 0,5 graden Celsius boven de vorige metingen zijn.
  Meet iedere morgen de temperatuur, als het kan op hetzelfde tijdstip en vóórdat je opstaat. Meet ook steeds op dezelfde wijze: in de anus, onder de oksel of onder de tong. Noteer de temperatuur op een temperatuurkaart door dagelijks een kruisje te zetten in het vakje achter de gemeten temperatuur.
  Deze temperatuurmethode is bewerkelijk en matig betrouwbaar, ook lukt het niet bij iedere vrouw om de temperatuurverhoging vast te stellen. Toch zullen huisarts en gynaecoloog vaak vragen aan vrouwen (die komen omdat ze zwanger willen worden, maar het lukt niet) om de eisprong gedurende een aantal maanden vast te stellen met deze temperatuurmethode.
  De eerste vraag waarop een arts dus antwoord wil hebben, wanneer een vrouw niet zwanger wordt, is de volgende: is er een eisprong?

  Een temperatuurkaart, die iedere maand kan worden gebruikt om de ochtendtemperatuur te noteren, is via de huisarts verkrijgbaar.

 

Tags: , , , , , ,

Top