Genitale wratjes

LEVE HET CONDOOM

Onveilig vrijen en ‘onschuldige’ wratjes die besmettelijk zijn

Janneke, 22, heeft sinds een week wratjes in haar vagina, die erg jeuken. Een vriendin vertelt haar dat dit besmettelijk is en ze besluit er mee naar de huisarts te gaan. Ze blijkt last te hebben van “condylomata acuminata”, genitale wratjes veroorzaakt door het HPV-virus (niet te verwarren met het HIV-virus dat aids veroorzaakt!). Dit is een van de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen bij jongeren. Niet ernstig, wel lastig! Artsen weten nog weinig over dit virus, maar één ding is zeker: het is zeer besmettelijk via seksueel contact. De wratjes veroorzaken jeuk en kunnen voorkomen op de schaamlippen, in de vagina, rond de top van de penis, op de voorhuid of bij de anus. Ze lijken op gewone wratten en ze zijn huidkleurig of donkerroze. Soms is het er één, vaak worden het er meer.

Hoe word je besmet?
Meestal krijg je ze door onveilig seksueel contact met iemand die besmet is.
Je kunt ook besmet zijn zonder daadwerkelijk wratjes te krijgen en dus het virus dragen zonder het te weten. Daardoor kun je dus een partner besmetten zonder het te weten. De incubatietijd, dat is de tijd die ligt tussen de besmetting en het krijgen van de wratjes, kan variëren van enkele weken tot meer dan een jaar. Dat maakt het in sommige gevallen moeilijk te achterhalen door wie je mogelijk bent besmet. Wat duidelijk is, is dat de besmetting veel onrust en angst veroorzaakt en veel schuldgevoelens. Ook roept het veel schaamte op, waardoor mensen niet meer durven te vrijen.

Hoe kom je ervan af?
Hoewel de wratjes uit zichzelf kunnen overgaan, is behandeling toch aan te raden. Het virus blijft in het lichaam aanwezig en dat maakt dat de klachten weer terug kunnen komen. Echter, hoe eerder de wratjes worden behandeld, hoe kleiner de kans dat het terugkomt. Er zijn medicijnen waarmee de arts of de besmette persoon zelf de wratjes kan aanstippen. Zijn de wratten zeer hardnekkig, dan kunnen ze bijvoorbeeld bevroren worden met vloeibare stikstof of behandeld worden met laserstralen. Maar ook na deze behandelingen bestaat de kans dat de wratjes niet definitief verdwijnen. Probeer ze daarom te voorkomen, zo mogelijk. Dat kan door bijvoorbeeld een condoom te gebruiken, daardoor wordt de kans op besmetting heel klein. Hoewel besmetting helaas ook kan plaatsvinden via een handdoek of washand van iemand die deze genitale wratjes heeft!

Meer informatie? Kijk op:

www.soa.nl

Klik daarna op: SOA

 

 

 

 

Tags: , , , , ,

Top