Erectiestoornissen

Erectiestoornissen
Is het psychisch? Is het lichamelijk? Komt het door de relatie?

Het is vaak moeilijk om een duidelijk antwoord op deze vragen te geven. Toch is dit van groot belang voor een eventuele behandeling.
Huisartsen, urologen, psychiaters, psychologen en seksuologen gebruiken vaak de onderstaande ‘Leidse impotentiescreeningtest (LIST)’. Deze test maakt het mogelijk om onderscheid te maken tussen een voornamelijk psychische oorzaak en een overwegend lichamelijke oorzaak van een erectiestoornis.
Hieronder volgen de 11 vragen, die u kunt beantwoorden vóór uw bezoek aan uw huisarts. Streep bij ieder antwoord het juiste cijfer tussen haakjes aan.

1. Is de erectiestoornis snel of meer geleidelijk ontstaan?
In de loop van weken (1)
In de loop van maanden (0)
2. Hoe vaak heeft u gedurende het laatste half jaar ochtenderecties gehad?
Nooit (0)
Eenmaal per maand of minder (1)
Meer dan eens per maand (2)
3. Hoe stijf is de penis gedurende het laatste half jaar op zijn hoogst geweest bij het wakker worden ’s nachts of ‘s morgens?
50% of minder (0)
meer dan 50% (1)
4. Denkt u dat uw erectiestoornis iets te maken kan hebben met psychische problemen of zorgen?
Nee (0)
Ja (1)
5. Had u gedurende het laatste half jaar minder zin in seks dan in de periode voor het ontstaan van de erectiestoornis?
Nee (0)
Ja (1)
6. Vindt u dat uw penis kleiner is geworden sinds het ontstaan van de erectiestoornis?
Nee (1)
Ja (0)
7.Heeft uw erectiestoornis wel eens geleid tot spanningen tussen u en uw partner? (Doorgaan naar vraag 9 als u geen vaste partner heeft)
Nee (0)
ja (1)
8. Heeft u sinds de erectiestoornis wel eens gedacht om uit elkaar te gaan of te scheiden?
Nee (0)
Ja (1)
9. Bent u bij de laatste pogingen tot geslachtsgemeenschap wel eens te vroeg klaargekomen? (Alleen invullen als u gedurende het laatste half jaar   geslachtsgemeenschap had of probeerde te hebben)
nee (0)
ja (1)
10. Hoe vaak had u voor het ontstaan van de erectiestoornis over het algemeen geslachtsgemeenschap? (Alleen invullen als u vóór het ontstaan van de erectiestoornis geslachtsgemeenschap had).
Eenmaal per maand of minder (1)
Meer dan eenmaal per maand (0)
11. Hoe stijf is de penis op zijn hoogst geweest bij de laatste keren dat u masturbeerde? (Alleen invullen als u gedurende het laatste half jaar zelfbevrediging heeft gedaan of probeerde te doen).
50% of minder (0)
meer dan 50% (1)

Wat te doen nadat de vragen zijn beantwoord?
Tel de aangestreepte getallen tussen haakjes op. Is de uitkomst meer dan 5 punten, dan is er een sterke aanwijzing voor een overwegend psychische oorzaak van de klacht. Is de uitkomst maximaal 4 punten, dan is er een sterke aanwijzing voor een lichamelijke oorzaak van de erectieklachten.
De huisarts zal deze vragen stellen in het eerste gesprek over erectieklachten. Aan de hand daarvan volgt deskundig advies over de meest passende oplossing.

N.B. Niet iedere man met een erectiestoornis lijdt hieronder! Een bevredigend seksleven hangt niet alleen af van de penis, de ‘perfecte penis’ bestaat niet.

Tags: , , , , , , , , ,

Top