De vruchtbaarheid van de man

Vruchtbaarheid van de man: de zaadcel (spermatozoa)

Wat de meeste mensen weten is dat de zaadcellen worden gemaakt in de teelballen, de testis.
Echter, hoe het nu precies zit met de zaadcellen voor en tijdens het orgasme, dat is minder bekend. Daarom wat meer informatie over dit onderwerp.
De mannelijke ‘geslachts’cellen zijn bij de geboorte van een jongetje al aanwezig, maar de productie ervan neemt toe in de puberteit. Bij deze productie speelt het hormoon testosteron een grote rol.
Nadat de zaadcellen zijn aangemaakt moeten ze rijpen, dit gebeurt in de bijballen en in de zaadblaasjes vlak bij de prostaat. Deze rijping duurt ongeveer 75 dagen.
Wanneer er een zaadlozing plaatsvindt gebeurt er het volgende: door samentrekking van de spieren in de zaadstreng, die helemaal van de bijbal naar de prostaat loopt, worden de zaadcellen uit de bijbal voortgestuwd in de richting van de prostaat. Daar worden de zaadcellen in de plasbuis geperst, samen met de zaadvloeistof (ejaculaat) dat in de zaadblaasjes is aangemaakt. Om te voorkomen dat het ejaculaat tijdens de zaaduitstorting in de blaas wordt geperst wordt de blaashals afgesloten met een klepje. Het zaad komt vervolgens via de plasbuis naar buiten.
Er kan vóór het klaarkomen (orgasme) ook al wat slijmerig vocht, het voorvocht, uit de penis komen. Ook hierin kunnen zaadcellen aanwezig zijn.

Na de gemeenschap

Wanneer tijdens de gemeenschap de zaadcellen bij de baarmoedermond van de vrouw aankomen, ‘zwemmen’ ze naar de eicel. Dit gaat het gemakkelijkst in de vruchtbare dagen van de vrouw, dus halverwege haar cyclus. In deze vruchtbare dagen verwijdt de baarmoedermond zich een beetje en wordt er slijm gevormd in de toegangsweg tot de baarmoeder. Zo kunnen de zaadcellen in een paar minuten via de baarmoeder en de eileider bij de eicel komen.
De zaadcel is gemiddeld 2 a 3 dagen in staat om een eicel te bevruchten. Een eicel ‘leeft’ korter, men denkt ongeveer 24 uur.

 

Top